Aandachtspunten tuinaanleg

We merken dat veel kavelkopers druk aan het bouwen zijn, of in de afrondende fase van de bouw zijn met onder andere het aanleggen van de tuin. Hier wat tips waar je rekening mee kunt houden. Voorkomen is namelijk beter dan genezen!

Tijdelijke inritten/opritten
Als je start met het aanleggen van de inrit/oprit op eigen terrein, dan kun je de tijdelijke inrit/oprit op openbaar terrein aanvragen bij de gemeente. Onze civiele toezichthouder zal dan de hoogte van de inrit/oprit op de perceelgrens aangeven. Het aanleggen van tijdelijk inrit/oprit op openbaar terrein is een onderdeel van het bouwrijp maken, dus hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Wij adviseren je om deze tijdelijke inrit/oprit tijdig aan te vragen zodat gelijk duidelijk is wat de uiteindelijke hoogte van de inrit/oprit is, omdat het risico voor het op verkeerde hoogte aanleggen van de oprit op eigen terrein namelijk voor risico en rekening van de koper is.

Erfafscheiding
Bij het plaatsen van een erfafscheiding is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte die een erfafscheiding nodig heeft als deze grenst aan de openbare ruimte. Een haag heeft bijvoorbeeld meer ruimte nodig dan een harde erfafscheiding. Een haag moet op eigen terrein geplant worden en kunnen groeien en mag niet te dicht op de erfgrens gezet worden.

Wil je een erfafscheiding plaatsen grenzend aan de openbare ruimte met klimplanten of hagen? Houdt dan rekening met de volgende ruimtereservering:

- Voor een hekwerk met klimplanten geldt een ruimtereservering van minimaal 15 cm.
- Kleine hagen (aanplanthoogtemaat circa 60-80 cm): ruimtereservering van 50 cm;
- Grote hagen (aanplanthoogtemaat circa 1.25 cm): ruimtereservering van 80 cm

13-02-2020